Mandagsgruppen og torsdagsgruppen, 16.45-18.15
I det gruppeterapeutiske forløb vil udgangspunktet være den enkeltes udfordring, som vil blive bearbejdet dels gennem forslag fra gruppeterapeuterne og dels ved inddragelse af de ressourcer gruppe medlemmerne kan tilføre hinanden. Man taler således om terapi i, ved og af gruppen. Der er ikke faste regler for, hvad gruppen beskæftiger sig med, således kan alt hvad gruppens forskellige deltager bringer ind i gruppen gøres til genstand for samtale, refleksion og undersøgelse. Indholdet bestemmes på den måde i et samspil mellem den enkelte og gruppens reaktioner på det, der bringes ind.
Der er op til 9 deltagere i gruppen og gruppens antal kan ændres undervejs.
Deltagerne opfordres til ikke at have kontakt uden for gruppen, da det svækker arbejdet i gruppen.
Alle i gruppen har tavshedspligt.
Eventuelle afbud meddeles enten ved foregående gruppemøde, telefonisk eller pr mail.
Vi har i øjeblikket to gruppeforløb: Vi starter og slutter præcis på klokkeslaget. Der er ikke gruppemøde i skoleferierne. Grupperne er slow open, hvilket vil sige, at grupperne p.t. ikke har nogle slutdato. Behandlingstiden beregnes til at være mindst 12 måneder.
Hvis du har lyst til at høre mere om vores gruppeforløb, skal du ikke tøve med at kontakte os – vi forsøger altid at besvare mails og opkald så hurtigt, vi kan.
Gruppeterapi – hvad er det, og hvordan opnår terapien dets virkning?
Hos Psykologkonsult tilbyder vi både individuel samtaleterapi og gruppeterapi. Derfor vil vi i dette indlæg forklare lidt om, hvad gruppeterapi er – og hvorfor det virker. Gruppeterapi er per definition en behandling af flere klienter på samme tid af en eller flere terapeuter. Terapien kan struktureres og anvendes på et utal af måder. Hos Psykologkonsult benytter vi os af en tilgang, der betegnes gruppeanalyse eller analytisk gruppeterapi. Med gruppeanalytisk psykoterapi er der tale om terapi i, ved og af gruppen. Gruppen er omdrejningspunktet, da behandlingen og bedringen af medlemmernes problemer foregår heri. I gruppeterapien er der ingen faste regler for, hvad gruppen skal beskæftige sig med. Derfor kan alt det, som medlemmerne af gruppen bringer ind, gøres til genstand for samtale, refleksion og undersøgelse. Indholdet bestemmes af denne grund i et samspil mellem den enkelte og gruppens reaktioner på det, der bringes ind. Den enkeltes udfordring bearbejdes dels gennem forslag fra gruppeterapeuterne og dels ved inddragelse af de ressourcer, gruppemedlemmerne kan tilhøre hinanden. Udveksling af informationer, spørgsmål, forklaringer osv. foregår således ikke alene mellem terapeuterne og de enkelte gruppemedlemmer særskilt, men også mellem deltagerne i terapien. Alle, der deltager i gruppen, har tavshedspligt.
Gruppeterapi virker, og det har flere undersøgelser vist. Der er mange forskellige faktorer, der har udøver indflydelse på gruppens gavnlige effekt, og som er årsagen til, at gruppen kan skabe positive forandringer hos medlemmerne. Nogle af disse faktorer er:
- At socialisere sig: Det hjælper, at medlemmerne kommer og fortæller om deres problemer og føler sig på lige fod med andre. Vi får i gruppen mulighed for at gå undersøgende til værks og forstå forskellige forhold og herigennem kan der skabes mulighed for forandring.
- At tale med andre, som gennemgår lignende problemer. Det at opleve og mærke, at man ikke er alene, er en virksom faktor ved gruppeterapien. Gruppemedlemmerne har mulighed for at kunne spejle sig i andre, og det kan føre til ny indsigt og gavnlige ændringer. Når vi sammensætter grupperne, forsøger vi så vidt muligt at matche deltagernes problemstillinger. Det gør vi for at sikre, at gruppen kan opnå den netop nævnte virkning ved gruppeterapien. Derfor skal man til en visiterende samtale inden, man kan blive deltager i gruppen.
- Udvikling af kommunikation og socialiseringsfærdigheder. Medlemmerne kan udtrykke deres problemer over for andre og interagere med gruppens øvrige medlemmer – gruppen forsyner medlemmerne med social støtte samtidig med, at den kan reducere stigmatisering og modvirke såvel isolation som følelsen af at være anderledes.
- Hvis nogle af gruppemedlemmerne har udfordringer med at være i sociale situationer, fx social angst, er selve deltagelsen i terapien en intervention. De vil netop eksponere (udsætte dem selv for) det, de er angst for – at være i en social situation med andre mennesker. Eksponering er et ekstremt virksomt redskab, der kan hjælpe vedkommende. Denne form for angst kendetegnes ved ubehag og at være bange for at gøre noget pinligt, være utilstrækkelig eller at blive grinet ad. I gruppeterapien vil gruppens øvrige medlemmer aldrig grine af dig, aldrig dømme dig og du vil altid være tilstrækkelig.
- Når de individuelle medlemmer forbedrer sig, drager hele gruppen fordel af det. Det er begrundet i, at når medlemmerne ser hinandens fremskrift og forbedring får de enkelte medlemmer håb om, at de også kan få det bedre.
Kilder:
https://www.apa.org/monitor/2012/11/power
Aagaard, S., Bechgaard, B., & Winther, G. (2000). Gruppeanalytisk psykoterapi. Hans Reitzel